Om Restaurang Lingon

Svensk mat när den smakar som bäst!

Välkommen till Lingon!

I år 2016, fyller restaurang Lingon 15 år! Det kommer vi att fira stort med många fina evenemang och erbjudanden under året. Alla dessa kommer givetvis att presenteras här på hemsidan, så håll utkik! Du kan också börja prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa något, eller gilla oss på facebook, på vår fanpage presenterar vi också fortlöpande allt som händer.

Sedan vi först slog upp portarna till restaurang Lingon på Svartbäcksgatan i Uppsala år 2001 har restaurangen genomgått flera renoveringar och ombyggnader, den största under åren 2009-2010. Vi har moderniserat varsamt och samtidigt ansträngt oss för att försöka tillvarata och återskapa den rustika känslan som finns inbyggd i de gamla timmerväggarna i våra matsalar. Huset har anor ända från sent sjuttonhundratal!

Från början låg här en karduansmakaregård, en tidig form av garveri där man beredde skinn till läderprodukter. Genom åren har många olika hantverkare och små verksamheter huserat i lokalerna. En färghandel som hette Tekniska magasinet, en cykelverkstad, en bilförsäljare, och en liten fabrik där man tryckte tapeter, bara för att nämna några. På granngården låg tidigare Karamell & Chokladfabriken Sonja, något äldre Uppsalabor kanske minns.

Den gamla gårdsbebyggelsen inspirerade oss under 2010 att bygga en av Uppsalas populäraste uteserveringar som vi kort och gott kallar Bakgården. Där kan vi husera drygt hundra sittande matgäster och vi har inrett en härlig lounge med sköna soffor och två barer där skickliga bartenders arbetar för högtryck med att servera läskande drycker till våra gäster. Det generösa trädäcket känns inbjudande och tankarna går till forna tiders Folkets park när livemusiken ibland drar igång under ljusa sommarkvällar.

Vi får då och då kontakt med människor som tidigare varit verksamma i kvarteret och på så sätt har vi fått höra många berättelser, och även ett litet bibliotek med gamla bilder härifrån. Bläddra gärna genom dessa, de visar en del av Uppsalas historia.